Test Cihazları

MODERN İZOLASYON ANALİZÖRÜ SONEL MIC-15K1

İzolasyon direnci testi genellikle elektrik tesisatlarının periyodik muayeneleri ile ilişkilendirilir. Ölçüm sonucu uygun-uygun değil şeklindedir. Nominal gerilimi 500 V’a kadar olan devreler için (HD-60364:2008) Yalıtım direnci 1 MΩ’dan yüksekse, ölçüm sonucu uygundur.

Kabloların, motorların veya transformatörlerin yalıtım direnci ölçümlerinde durum biraz daha detaylıdır. Bu tür nesneler için yalıtım durumunun değerlendirilmesi daha karmaşıktır. Direncin kendisinin ölçülmesine ek olarak, ölçümler sırasında meydana gelen olaylardan kaynaklanan çeşitli faktörlerin doğrulanmasını gerektirir. SONEL’ in izolasyon direnci analizörü MIC-15k1, bu tür ölçümlerde yeni bir trend belirleyen bir cihazdır.

Sonel MIC-15k1, tek ve çok damarlı kablolar, transformatörler, motorlar ve jeneratörler, kapasitörler, kesiciler ve diğer güç istasyonu ekipmanları dahil olmak üzere güç nesnelerinin yalıtım direncini ölçmek için tasarlanmıştır. Özellikle 1200 kV AC veya 500 kV DC güç istasyonları gibi çok yüksek elektromanyetik bozulmaların olduğu alanlardaki ölçümler için tavsiye edilir. MIC-15k1, 15 kV’luk ölçüm gerilimi sayesinde (ANSI / NETA ATS-2009 TABLO 100.1’e uygun olarak) 34,5 kV’un üzerinde nominal gerilime sahip nesneler için kullanılabilir. HV dönüştürücü özel bir ilgiyi hak etmektedir. Yaklaşık 150 W gücüyle (15 kV, 10 mA’e kadar akım, 40 TΩ’a kadar aralık), bu ölçüm cihazını dünya pazarında bu sınıftaki cihazlarda rakipsiz hale getirir. Bu tür parametreler, test edilen kablonun yalıtımını yakmaya izin vererek, yalıtım hasarının yerini bulmayı kolaylaştırır.

Bu, görsel olarak (kablolar tüm uzunluk boyunca görülebiliyorsa), reflektometrik yöntemler, bir sismik-akustik dalga alıcısı veya bir voltaj düşüşü ölçüm yöntemi – A frame adaptörü (kablolar gömülü olduğunda LKZ-2500) kullanılarak kontrol edilebilir. Cihaz, standart İzolasyon Direnci (IR), Dielektrik Soğurma Oranı (DAR), Polarizasyon İndeksi (PI), Adım Gerilimi (SV), Rampa Testi (RT), Dielektrik Deşarj (DD) ölçümlerine dayanan ve bu ölçümlerin her biri için kısmi deşarj göstergesi (PD) ile genişletilen yalıtım sistemlerinin bir dizi teşhis işlevi ile donatılmıştır.

Zaman içinde sürekli voltaj yükselmesi (RT) işlevi, nesnede kısmi deşarjların varlığını belirlemeyi ve oluşum yerlerinin  konumunu bulmayı mümkün kılar. Yalıtım durumunun değerlendirilmesi, ölçüm voltajı artışının adımlarla (SV) veya sürekli (RT) olarak ayarlanmasıyla mümkündür. SV yöntemi, iyi durumdaki bir dielektriğin uygulanan voltajdan bağımsız olarak aynı sonuçları vermesini sağlar. Gerilimin doğrusal olarak arttığı RT yöntemi, malzemenin yalıtım özelliklerinin belirlenmesini sağlar. Sonel MIC-15k1 , nesneyi sözde elektriksel strese maruz bırakmadan ölçüm voltajını sorunsuz bir şekilde artırır. Elektriksel bozulmanın meydana geldiği voltajın zamanı ve değeri kaydedilir. Ortalama süresi 10, 30, 60, 100 ve 200 saniye olan dahili dijital filtreler, güçlü elektromanyetik parazit bulunan alanlarda kararlı ölçüm sonuçlarını garanti eder.

SONEL MIC-15k1 ücretsiz Sonel MIC Mobil uygulaması ile desteklenmektedir. Ölçüm sırasında gerçek zamanlı olarak sonuç gözlemi ve farklı parametrelerin grafiklerinin çizilmesini sağlar. Bu, test sırasında nesnenin durumunu değerlendirmeye olanak tanır, çünkü grafiğin şekli, ölçüm henüz tamamlanmamış olsa bile yalıtım durumu hakkında bilgi taşır. Ölçümü uzaktan başlatma ve durdurma özelliğine sahiptir. Bu sayede testler, örneğin iklim koşulları operatör için uygun olmadığında başka bir odadan veya bir arabadan uzaktan gerçekleştirilebilir. Telefonun GPS’i kullanılarak ölçümün tam yeri belirlenebilir. Mobil uygulama ve Sonel Reader yazılımı sayesinde kullanıcı geçmiş verileri toplayabilir ve bunları ölçüm cihazının kapsamlı belleğinden aktarılan son sonuçlarla karşılaştırabilir. Bu çözüm, bir ölçüm raporu hazırlamaya, yalıtım bozulmasının ilerlemesini izlemeye ve yenileme çalışmalarını planlamaya olanak tanır. Kullanıcı için paha biçilmez bir kolaylık, operatörün sonucu analizör hafızasına girmeyi unutması durumunda otomatik ölçüm kayıt işlevidir. MIC-15k1 ölçüm cihazının dahili Gerçek Zamanlı Saati (RTC) sayesinde, gerçekleştirildikleri tarih ve saat ile tanımlanabilen tüm ölçümleri otomatik olarak kaydeder (geçici bellekte).

Özetle, MIC-15k1 sezgisel kullanıma sahip son derece modern, ergonomik bir cihazdır. En zorlu koşullarda, yüksek parazitlerde, diğer ölçüm cihazlarının işe yaramayacağı yerlerde en talepkar kullanıcıları bile tatmin edecektir.

Yalıtım direnci ölçümünü kısmi deşarj göstergesi ile birleştiren öncü çözüm, bu analizörü elektrik yalıtımı için dünyadaki en güçlü teşhis araçlarından biri haline getirmektedir.