Test Cihazları

SONEL MRU-200 DARBE FONKSİYONLU (IMPULSE METODLU) TOPRAK DİRENCİ TEST CİHAZI

MRU-200, Sonel’in tasarlayıp piyasaya sürmüş olduğu, çeşitli ve genellikle zor saha koşulları altında tekrarlanan ölçümler yapmak zorunda olan kullanıcılar için uygun, son derece işlevsel bir cihazdır.

MRU-200’ü muadillerinden ayıran özellik, bilinen tüm toprak direnci ölçüm yöntemlerinin kullanarak olağanüstü bir işlev yelpazesi sunmasıdır.

3 kutuplu, 4 kutuplu, çift klemp yöntemi (kazıksız topraklama ölçümü) ölçüm metotlarının yanı sıra impuls metodu da kullanılarak ölçümler gerçekleştirebilirsiniz.

Çift klemp yöntemi sayesinde, zemine çakılan toprak kazıklarına ihtiyaç duymadan da ölçüm gerçekleştirebilirsiniz

Impulse yöntemi ise, yıldırımdan korunma topraklamasının ölçümü için kullanılmaktadır. Ayrıca kapsamlı, çoklu ve bağlı topraklama ölçümleri için de kullanılabilir (yeraltında da). Impulse yöntemi sayesinde EN 62305 standartına uygun şekilde ölçüm yapabilirsiniz.

Bu paylaştıklarımız, MRU-200’ün sunmuş olduğu özelliklerden yalnızca bir kısmıdır.

MRU-200 ile ayrıca toprak özgül direncini, dengeleyici bağlantıların sürekliliğini ölçebilir ve uygun klemp kullanımıyla kaçak veya arıza akımlarının da ölçümlerini gerçekleştirebilirsiniz.

MRU-200 cihazı, yüksek doğruluk oranıyla da ön plana çıkmaktadır.

Impulse yöntemi – 4/10 μs, 8/20 μs, 10/350 μs ölçüm darbesi rampası ile yıldırımdan korunma sistemlerinin ölçümü

3 kutuplu ve 4 kutuplu yöntem – yardımcı problar kullanılarak topraklama sistemlerinin ölçümü

Klempli 3 kutuplu yöntem – çoklu toprak elektrotlu topraklama sistemlerinin ölçümü

Çift klemp yöntemi – yardımcı problar kullanılamadığında topraklama sisteminin ölçümü

Toprak özgül direnci – Wenner yöntemi

Otomatik sıfırlama fonksiyonu ile ≥200 mA akım kullanılarak ölçülen toprak ve dengeleyici iletkenlerin direnci – EN 61557-4 gereksinimlerini karşılar

Kaçak akım ölçümü

Ek Özellikleri ise;

·        RS ve RH yardımcı elektrotlarının direnç ölçümü

·        Parazit geriliminin ölçümü

·        Parazit frekansının ölçümü

·        16 2/3 Hz, 50 Hz, 60 Hz, 400 Hz frekanslı güç şebekeleri tarafından üretilen parazit voltajı varlığında ölçüm

·        Maksimum ölçüm voltajı seçimi (25 V ve 50 V)                 

·        Toprak direncinin ohm-metre (Ωm) ve ohm-feet (Ωft) cinsinden otomatik hesaplanması

·        990 ölçüm sonucu hafızası (her biri 99 hücreden oluşan 10 dizi)

·        Kullanılan klembin kalibrasyonu

·        Gerçek zaman saati (RTC)

·        Bilgisayara ve mobil cihazlara veri aktarımı

·        Pil göstergesi

Uygulama

MRU-200 test cihazı en zorlu çalışma koşulları göz önünde bulunarak üretilmiştir. Trafo merkezleri, güç istasyonları gibi nesnelerin topraklamasının etkili bir şekilde ölçümlerini sağlayan 200mA seviyesini aşan bir test akımı üretir.

Klemp kullanılan yöntemler sayesinde, sahada problemli olan bağlantıları kesmeden ölçüm yapabilirsiniz. Bu özellik, bağlantı elemanlarının korozyana uğradığı veya karardığı hava koşullarına maruz kalan nesneler üzerinde çalışırken çok kritik bir rol oynar.

Grafiksel kullanıcı arayüzü, net okumalar sağlar. Bu da hızlı ve verimli bir hizmet anlamına gelmektedir.

İmpuls Yöntemi:

Yukarıda da belirtildiği üzere MRU-200, yıldırımdan korunma sistemlerinin topraklamasını test etmek için kullanılabilir. Çünkü cihaz, gerçek bir yıldırım çarpması durumunu ve meydana gelen koşulları simüle edebilir. Standartlaştırılmış bir darbe üretir. Cihazın oluşturduğu bu darbe rampaları arasında 4/10 μs, 8/20 μs, 10/350 μs bulunur.

ERP-1 adaptörü ile uyumlu

ERP-1 adaptörü, kullanıcıların flexible klempler kullanarak topraklama sistemlerini test etmelerini sağlar. Bu yöntem, özellikle kafes kule tipi iletim direklerinde oldukça kullanışlıdır. Bağlantıyı kesmeye gerek yoktur. Kullanıcının bireysel ölçümlerde akım yönünü kontrol etmesini sağlar ve örneğin aşınmış çelik şerit (çember) gibi hasar tespitlerini de kolaylaştırır.

Fonksiyonlar

Cihazda bulunan ölçüm yöntemleri, çalışma ve koruyucu topraklamanın kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Test kablolarının kalibrasyon fonksiyonu, kablo dirençlerinin sonuç üzerindeki etkisini ortadan kaldırır.

Dört kutuplu yöntem, küçük direnç değerlerinin çok doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar – ölçüm cihazını topraklamaya bağlayan test kablolarının direncini ortadan kaldırır.

Koruyucu bağlantıların ve eşpotansiyel baraların sürekliliğinin 200 mA’yı aşan bir akımla ölçülmesi ile EN 61557-4 standardının gerekliliklerini karşılar.

Ölçüm yapmadan önce, ölçüm cihazı test edilen nesnenin aşırı parazit voltajına maruz kalıp kalmadığını kontrol eder.

Hafıza ve sonuçlar

Sonuçlar cihazın hafızasına kaydedilebilir. Her biri bir ölçüme karşılık gelen 99 hücreden oluşan 10 gruba bölünmüştür. Bu sonuçlar arşivleme veya sonraki analiz ve araştırmalar için Sonel Reader yazılımına kolayca aktarılabilir.

Bluetooth kablosuz arayüzü, ölçüm sonuçlarını PC yazılımına veya özel bir uygulama olan Sonel MRU Mobile ile bir cep telefonuna aktarmak için kullanılabilir. Bu, yalnızca veri arşivleme işlevi değil, aynı zamanda doğrudan ölçüm alanından bir e-posta yoluyla daha fazla veri aktarımı sağlar.