Test Cihazları

FOTOVOLTAİK KURULUMLARDA GÜVENLİK – SONEL MPI-540-PV

Son yıllarda dünyada fotovoltaik kurulumların hızlı ve dinamik gelişimi oldukça etkileyicidir. Bu gelişimin başlıca etkeni geleneksel, yenilenemeyen enerji kaynaklarından uzaklaşılmasıdır. Toplumsal bilincin artması ve ülke hükümetlerinin iklim değişikliği konusunda sorumluluk alması, enerji sektörünün yeşil enerjiye doğru kaymasına neden olmaktadır. Buna ek olarak, teknoloji sürekli gelişmekte ve bu ve benzeri kurulumlar daha düşük maliyetlerle yapılabilmektedir. Buna piyasadaki enerji fiyatlarındaki sürekli artışı da eklersek, ekonomik dengenin fotovoltaik sektörü için giderek daha elverişli hale geldiğini fark ederiz. Bu, PV sistemlerinin daha da geliştirilmesi bağlamında önemli bir olgudur.

Günümüzde maalesef yatırımların kârlılığı genellikle; kalitenin düşürülmesi ve dolayısıyla fotovoltaik tesisin güvenlik seviyesinin azaltılması yoluyla artırılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle, santralin kurulumdan sonra tüm güvenlik gerekliliklerine ve yürürlükteki yönetmeliklere uygun olması çok önemlidir. Bundan yalnızca uygun testler, kabul ve periyodik kontroller gerçekleştirerek emin olabiliriz. Buradaki referans alınan yasal dayanak, öncelikle fotovoltaik tesislerin güvenlik kontrolünün yöntemini ve kapsamını tanımlayan EN 62446 standardıdır. Burada yer alan yönergelere uyulması, elektrik çarpması veya yangın riskini önemli ölçüde azaltır. Ölçümler sadece güvenliği değil, aynı zamanda verimliliği de belirlemeyi sağlar.

Standart testleri, kategori 1 ve kategori 2 olarak ikiye ayırmaktadır. Bununla birlikte, kontrole başlayabilmek için uygun ölçüm cihazlarına sahip olmanız gerekir.

Sonel MPI-540-PV, elektrik ve fotovoltaik tesisatların parametrelerini ölçebilen çok fonksiyonlu bir test cihazıdır. Cihaz, EN 61557 ve EN 61010 standartlarının gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır, böylece ölçümlerde yeterli doğruluk ve güvenliği sağlar. MPI-540-PV‘yi, elektrik çarpmasına karşı koruma testleri ve enerji kalitesi analizi için ve EN 62446 standardı tarafından tanımlanan ve aşağıdakileri içeren kategori 1 testleri için de kullanabilirsiniz:

Koruyucu bağlantıların sürekliliği;

Toprak direnci;

DC taraf izolasyon direnci ölçümü;

Açık devre gerilimi Uoc;

Kısa devre akımı;

İnvertörün DC ve AC taraflarıda çalışma akımları ve güç değerleri;

İnvertör verimliliği;

Standart, kategori 1 ölçümlerine başlamadan önce, AC tarafındaki tesisatın tüm testlerinin yapılmasını gerektirir. Bunların kapsamı da HD 60364 standardı tarafından tanımlanmıştır. MPI-540-PV cihazı bu kapsamlar için de uygun bir test cihazıdır..

Kısa devre akımı Isc veya açık devre voltajı Uoc gibi PV kurulumunun parametrelerini ölçerek, dizideki modüllerin doğru bağlantılarını, polaritelerini ve çalışmalarını hızlı bir şekilde doğrulayabilirsiniz. Ölçümler tüm panel zinciri veya tek bir modül için yapılabilir.

Üreticiler genellikle STC (Standart Test Koşulları: 25°C, 1000 W/m²) cinsinden ölçülen PV sisteminin münferit elemanlarının değerlerini belirtir.

Karşılaştırma amacıyla, ölçüm cihazı sonuçları otomatik olarak STC (Standart Test Koşulları) koşullarına dönüştürebilir – kullanıcının yalnızca ışınım ve sıcaklık şeklinde ek veriler girmesi gerekir. Burada, fotovoltaik panellerin katalog değerlerini ölçüm cihazında bulunan modül veritabanına kaydetmelisiniz. Bu, ölçüm sonucunun değerlendirilmesi için gereklidir.

Şekil 2. MPI-540-PV ölçüm cihazının kısa devre akımı ISC ölçümünü ve bunun STC koşullarına dönüştürülmüş değerlerini gösteren ekranı.

Şekil 3. MPI-540-PV ölçüm cihazının açık devre gerilimi UOC ölçümünü ve bunun STC koşullarına dönüştürülmüş değerlerini gösteren ekranı.

Koruyucu bağlantıların sürekliliği ve DC tarafındaki topraklama direnci, AC tesisatlarda olduğu gibi aynı şekilde ölçülür. İzolasyon direnci testlerinde fark, ölçümlerin gerilim altında gerçekleştirilmesidir, bu nedenle özel dikkat gösterilmelidir. DC ve AC taraflarındaki çalışma akımları ve güç değerleri, her iki tesisatın çalışması sırasında kontrol edilmelidir. Bu ölçümlere dayanarak, inverterin verimliliğini doğrulayabilir ve üretici tarafından beyan edilen verimlilikle karşılaştırabiliriz. Sonuçlar ölçüm cihazının hafızasına kaydedildiği için test raporunda da kullanılabilecektir. Bunun için Sonel tarafından geliştirilen özel yazılım oldukça faydalı olacaktır: Sonel Reports PLUS.

Sonel MPI-540-PV, çok sayıda ölçüm fonksiyonunun yanı sıra, çok zengin bir donanıma sahiptir. Diğerlerinin yanı sıra fotovoltaik kurulumları test etmeye yarayan aksesuarları da içerir: C-PV DC klempler, elektrik arkına karşı güvenlik ve koruma sağlayan PVM-1 adaptörü veya fotovoltaiklerde yaygın olarak kullanılan MC4 konektörleri için adaptörler.

Tüm aksesuar yelpazesi ve ölçüm olanaklarıyla birlikte bu ölçüm cihazı, personelin çalışmalarında çok değerli bir araçtır. Özellikle elektrik ve fotovoltaik tesisatlarda kabul ölçümleri yapan ekipler tarafından çok beğenilecektir.