Uncategorized

Sonel MPI- Çok Fonksiyonlu Test Cihazları ile “İç Tesisat Ölçümlerine İlişkin Notlar” serimizin bu haftaki konu başlığı “Hat Empedansı Ölçümleri”

Hat empedansı, hattın fazlar arasındaki veya fazlar ile nötr arasındaki direncidir. Topraklama ölçümü kadar önemlidir. Transformatörden çıkan faz iletkeni ile transformatörün yıldız noktasından çıkan nötr iletkeninin kısa devre olması durumunda hattan akabilecek maksimum akımın hesaplanması buna bağlıdır. Eğer maksimum akım, bu hattı koruyan koruma elemanlarının açma akımını aşıyorsa, koruma elemanının bu hat için uygun olduğunu teyit eder. Tersine, ölçülen maksimum kısa devre akımı koruma elemanının açma akımından düşükse, bu koruma elemanı bu hat için uygun değildir. Bu hat üzerinde çalışan cihazların yüksek risk altında olduğuna dikkat etmek önemlidir. Fazlar arası veya faz-nötr kısa devreleri hem güç hattında hem de bağlı cihazlarda önemli hasara neden olabilir. Dolasıyla, bunun ölçülmesi kurulum uygunluk raporu için çok önemlidir.

Aşağıdaki ilk görsel Sonel MPI-540 Çok Fonksiyonlu Test Cihazı’ndan alınan örnek bir ölçüm sonucu ekran görüntüsüdür. İkinci görsel ise bağlantı şekillerini göstermek amacıyla Sonel MPI-540 kullanım kılavuzundan alınmıştır.

Sonel MPI-540

Sonel MPI cihazları ile yapmış olduğunuz ölçümlerin sonuçlarını kaydederek, Sonel Reader, Sonel Analysis ve Sonel Report Plus lisanslı yazılımlar ile detaylıca inceleyip raporlar oluşturabilirsiniz.